logotype
logotype

HAMİLELİKTE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

 

Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler sebebiyle diş eti hastalıkları riskinde artış görülebilir. Buna ilave olarak, bulantı ve kusma şikayeti olanlarda, ağız ortamının asidik bir hale gelmesi sebebiyle çürük riski de artar. Bu süreç beraberinde anne adayında yorgunluk ve isteksizlik sonucunda ağız bakımı aksarsa, kısa süre içerisinde diş kayıpları olabilir. Bu, halk arasında, her doğumda bir dişin kaybedilmesi şeklinde bilinir. Bu durum, aslında kolaylıkla önlenebilir.

Dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması, plağın uzaklaştırılamaması ve hormon düzeyindeki değişikliklerin de bu tabloya eklenmesi sonucu diş eti kırmızı, hacim olarak artmış, hassas ve kanamalı bir hal alır. Bu duruma ?gebelik gingivitisi? denmektedir. Bazen, dişetinin bir bölgesi lokal irritanlara karşı şiddetli bir reaksiyon verir ve gebelik tümörü denen iltihabi lezyonlar oluşabilir.Genellikle kendi haline bırakılmakla beraber, hastaya rahatsızlık veriyorsa diş hekimi tarafından alınabilir .

Gebelikte diş tedavisi yaptırılabilir mi?

Hamileliğin ilk üç ayı, bebeğin organ gelişim evresi olan aylar olduğu için; son üç ayı da tedavi için gerekli olan pozisyonlarda anne adayının rahat olamaması nedeni ile zorunlu tedaviler dışındaki tedavilerden kaçınılmalıdır.

Diş tedavileri için en uygun dönem olan dört, beş ve altıncı aylar tercih edilmelidir. Düzenli diş temizlikleri ve sık kontroller, bu özel dönemde, her zamankinden daha fazla önem taşır.

Hamileyken diş röntgeni çektirmek sakıncalı mıdır?

Zorunluluk yoksa bu işlem doğum sonrasına ertelenmelidir.

Diş hekimliğinde kullanılan röntgen makinelerinde radyasyon çok düşük seviyededir. Koruyucu kurşun önlüklerle zorunlu hallerde röntgen çekilebilir.

Gebelik süresince ağız ve diş sağlını korumak için neler yapılmalı?

Yapılması gereken ilk şey çocuk sahibi olmaya niyetlenmeden önce bir diş hekimi kontrolünden geçerek hamilelik süresince oluşabilecek sıkıntıların önlemini almaktır.

Diş çürüğü ve dişeti hastalığını önlemek için, dişler günde iki kez, florlu bir diş macunu ile en az 2 dk etkili bir şekilde fırçalanmalıdır.Diş ipi kullanımı ile dişler arasıda etkin şekilde temizlenmelidir.