logotype
logotype

DİŞ BEYAZLATMA

 

Dişlerde oluşmuş dış kaynaklı lekelerin temizlenmesi ve diş taşlarının kaldırılması; detertraj yani diş taşı temizliği olarak adlandırılır.Bu yöntem hastamızın dişlerinin orijinal rengine dönmesine yarar.

Diş beyazlatma (bleaching) işlemi ise, dişin sahip olduğu orjinal renginin açılmasıdır.Genelde estetik amaçlar için yapılır ve diş taşı temizliği göre maliyeti daha yüksektir.

İki değişik beyazlatma yöntemi vardır.Bunlardan ilki hastanın kendi başına uygulayabileceği bir yöntemdir,ikinci yöntem ise klinikte hekim tarafından yapılan beyazlatmadır.

Diş beyazlatma sırasında kullanılan materyaller profesyonel kullanım içindir ve mutlaka diş hekimi muayenesi sonrasında, hekiminizin kontrolü altında yapılmalıdır

Evde diş beyazlatma (Home Bleaching)

Hastanın kendisi tarafından evde uygulanan,fakat yine hekim kontrolünde yapılan diş beyazlatma şeklidir.

Bu işlemin yapılabilmesi için hastadan bir ölçü alınarak ağız modelinin çıkarılması gerekmektedir.Bu model üzerinde şeffaf ve elastik bir beyazlatma plağı hazırlanır.Bu plağın içerisine diş hekimi tarafından verilen diş beyazlatıcı jel hastanın kendisi tarafından konularak, ağzına uygulaması sağlanır.

Klinikte diş beyazlatma (Office Bleaching)

Diş hekimi tarafından muayenehanede uygulanan diş beyazlatma yöntemidir.

Bu yöntemde; diş etleri izole edilip, dişlerin üzerine beyazlatıcı kimyasal bir ajan sürülür ve bu maddenin etkinliğinin arttırılması için üzerlerine ışınlı dolgularda kullanılan mavi ışık(lazer değil) uygulanır. Tekrarlayan seanslar sonrasında istenilen beyazlık elde edildiğinde işleme son verilir.

Her iki diş beyazlatma yöntemi de etkin olmasına rağmen tercih, dişlerdeki renklenmenin derecesine,diş beyazlatma tedavisinin ne kadar çabuk sonlandırılmak istendiğine ve hekimin görüşüne bağlıdır.

Diş beyazlatma işlemi herkese yapılabilir mi?

Hamile ve loğusalar dışında herkese uygulanabilir. Hekiminiz tam bir ağız muayenesi ile işleme uygun olup olmadığınızı belirleyebilir. Diş beyazlatma işlemi daha beyaz ve parlak bir gülümseme edinmek isteyen kişiler için idealdir.

Diş beyazlatma işlemi dişlerime zarar verir mi?

Diş hekimi kontrolü altında ve doğru bir şekilde yapılan beyazlatma işleminin dişler ve diş etleri üzerinde hiçbir olumsuz bir etkisi yoktur. Özellikle internet ortamından ve çeşitli mağazalardan alınan ve hekim kontrolü olmadan yapılan beyazlatma işlemleri diş ve dişeti sağlınız için ciddi sorunlara neden olabilir.

Diş beyazlatmanın herhangi bir yan etkisi varmıdır?

Günümüzde uygulanan bütün beyazlatma jelleri az çok hassasiyete sebep olur. Bu normal ve beklenen bir yan etkidir. Hassasiyet durumunda diş hekiminizin uygulayacağı flour tedavisi ve size önereceği diş macunları bu diş hassasiyetinizi ortadan kaldıracaktır.

Dişlerim eski rengine döner mi?

Beyazlatma işlemi sonunda sahip olacağınız yeni diş renginizin kalıcı olması; çay, kahve, sigara ve kırmızı şarap gibi dişleri boyayıcı gıdaların kullanımına ve ağız hijyeninize verdiğiniz öneme bağlı olacaktır. Bu süreden sonra işlemin yenilenmesi gerekebilir.

Beyazlatma işleminden sonra eski porselen kaplamalarımın ve eski dolgularımın da rengi açılırmı?

Bütün beyazlatma maddeleri doğal diş dokuları üzerinde etkilidir. Bu demek olur ki porselen kaplamalar ve kompozit dolgular beyazlamazlar.