logotype
logotype

ENDODONTİ ( KANAL TEDAVİSİ )

 

Kanal Tedavisi nedir?

Diş sinirinin dejenere olup görevini yapamayacak hale gelmesi durumunda uygulanan tedavidir. Diş sinirinden kaynaklı sorunun giderilip dişi çevreleyen diğer dokuların sağlıklı bir şekilde devamlılığı sağlanır. Enfekte olmuş diş dokusunun uzaklaştırılmasıyla diğer bölgelerin zarar görmesi önlenmiş olur.Kanal tedavisinde öncelikle dişin iç kısmındaki bakteriler, sinir dokusu ve sinir dokusunun yıkımı sonucu oluşan organik artıklar ve bakteriyel toksinler temizlenir. Bu temizliğin yapılmaması durumunda vücudun iltihabi bir reaksiyon başlatması muhtemeldir. Bu işlemin ardından gerçekleştirilecek aşama dişin enfekte dokularının uzaklaştırılmasıyla oluşan boşluğun uygun kanal dolgu materyali ile doldurulmasıdır.

 

 Kanal Tedavisine İhtiyacınız Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

  • Sıcak ve soğuğa karşı uzun süreli hassasiyet,
  • Çiğnerken oluşan ağrı ya da rahat çiğneyememe ,
  • Kendi kendine, özellikle de geceleri başlayan ağrı,
  • Dişin renk değiştirmesi,
  • Dişe yakın bölgedeki lenf düğümlerindeki ağrı ya da elle hissedilen şişlik,
  • Enfekte bölgede meydana gelen şişlik, kanal tedavisine ihtiyacınız olduğunu gösterir.

 

Diş siniri tam olarak nerede bulunur?

Pulpa odası:

Dişler, sert kalsifiye dokular olmasına rağmen her dişin orta kısmında bir boşluk bulunur. Dişler sağlıklı iken, bu boşluk dişin siniri ve damarlarını içeren bağ dokusu tarafından doldurulmaktadır. Bu boşluk pulpa odası bu doku da pulpa olarak adlandırılır.

Kök kanalları:

Her dişin siniri ve damarları dişe köklerin en uç kısmından giriş yapar. Bu giriş noktasından sonra sinirler ve damarlar kök kanalları boyunca devam eder ve pulpa odasına ulaşır.

 

Diş sinirinin görevi nedir?

Pulpa dokusu dişin oluşumu ve gelişiminde önemli rol oynar. Diş oluşumundan sonra, pulpa dişin canlılığını ve sağlığını korumada görev yapar, dişin mineralize dokularının ( mine, dentin) beslenmesinde ve sağlığında rol oynar, aynı zamanda çürük gibi dış etkenlerde yeni sert doku oluşturarak dişi korur.

Pulpa dokusu aynı zamanda dişin duyarlılığı ve hassasiyetini sağlar, ancak bu işlevi beklediğinizden biraz daha farklı şekilde gerçekleştirir. Normal koşullarda dişlerimizdeki pulpa dokusu çok az tepki verir, sadece basınç, ısı veya ilerleyen çürük veya çatlak gibi dış etkenler karşısında, dişler ağrılı bir tepki verir.

 

Kanal Tedavisinin Aşamaları

Diş sinirine girişin sağlanması

Anestezi yapıldıktan ve diş uygun şekilde izole edildikten sonra, diş hekiminiz kök kanal tedavisinin gerçekleştirileceği, dişin merkezindeki pulpa odasına ulaşmak amacıyla, bir ?giriş kavitesi? hazırlar. Bu giriş kavitesi arka dişlerde çiğneyici yüzeyden, ön dişlerde ise dişin arkasından açılır.

 

Dişin temizlenmesi

Kök kanal tedavisinin bundan sonraki aşaması dişin iç kısmının ( pulpa odası ve kök kanalları) temizlenmesidir. Bu temizleme işlemi ile diş içerisinde yer alan bakteriler, toksinler sinir dokusu ve artıklar uzaklaştırılır.

Temizleme işleminin büyük kısmı kök kanal eğeleri ve bol yıkama ile gerçekleştirilir. Kök kanal eğeleri düz iğnelere benzer ancak daha yakından incelendiğinde yüzeylerinin düz olmayıp, pürüzlü olduğu gözlenir. Diş hekiminiz bu aletleri sıralı bir şekilde dişinize uygulayacak ve böylelikle kök kanallarının duvarlarını kazıma hareketi ile temizleyecektir.

Temizleme işlemine ilave olarak, diş hekiminiz düzenli olarak dişi yıkayarak mevcut artık ve birikintileri uzaklaştıracaktır. Yıkama işlemi için genellikle sodyum hipoklorit kullanılmaktadır. İşlem sırasında diş hekiminizin amacı tüm kanal boyunca yıkama yapılması, ancak kök ucundan dışarı kesinlikle gidilmemesidir.

Kök kanalı temizleme işlemi el ile kullanılan eğeler vasıtasıyla olduğu kadar diş başlıklarına takılan ve motorla çalışan döner aletler yoluyla da gerçekleştirebilir.

 

Kök kanal dolgusunun yerleştirilmesi

Kök kanalının temizliği tam olarak yapıldıktan sonra kök kanalı kanal dolgu maddesi ile doldurulur. Bu dolgu kök kanalının temizlendiği seansta da yapılabilir, bazı durumlarda bir süre sonra da yapılabilir.

    

 

Tedavi sırasında ağrı olur mu?

Kanal tedavisi sırasında ağrı hissedilmez. Kanal tedavisi olan diş ve onu çevreleyen kısım tamamıyla uyuşturulmuş durumdadır. Uyuşturucu jeller ve modern enjeksiyon sistemleri sayesinde enjeksiyon uygulamaları da acısız gerçekleşmektedir. Tedavinin bitim seansında uygun bir ağrı kesici kullanılarak tedavi sonrası olabilecek birkaç saatlik hafif hassasiyetlerin önüne geçmek mümkündür.

 

Kanal tedavisi yapılmış bir dişin ömrü nedir?

İyi yapılmış bir kanal tedavisi , uzun yıllar hastanın ağzında kalabilmektedir.

 

Kanal tedavisi yapılan dişlerde soğuk-sıcak hassasiyeti olur mu?

Kanal tedavisi yapılan bir dişin canlı dokularla ilişkisi devam eder,ancak dişin artık canlılığı kalmadığı için sıcak, soğuk ve tatlılara karşı hassasiyet meydana gelmez. Pulpası alınmış dişlerin de diğer dişler gibi çürüme riski bulunmaktadır. Bu nedenle, temizliklerinin diğer dişler gibi dikkatle yapılması gerekmektedir.

 

Bütün Dişlere Kanal Tedavisi Yapılabilir mi?

Kanal tedavisi ile bazı dişler kurtarılamayabilir. Kanallara girilememesi (kanallara girilse bile ilave dallanmalar çatallanmaların varlığı veya beklenenden daha fazla kanala sahip olması) ,köklerdeki kırıklar, yeterli kemik desteğinin olmaması veya dişin restore edilemeyecek kadar harap olması ,kök kanalı çok iyi temizlenip doldurulmasına rağmen zamanla bozulmaların oluşabilmesi başlıca nedenlerdir.

 

Kanal tedavisi dişi öldürür mü?

Hayır. Çene kemiğinden ve çevre dokulardan gelen damar ve sinirlerle diş görevine devam eder ve çene kemiğinde tutunur. Tedavi sonrası yapılacak uygun bir dolgu ya da restorasyon yardımı ile çiğneme fonksiyonu görebilir ve protez ayağı olarak da kullanılabilir.